Onbetaalbare momenten

Er moet mij iets van het hart: ik vind niets mooier dan fotograferen!
Een zonsopkomst of -ondergang, een dag bij de paarden, een wandeltocht: gelukkig kan ik er ook intens van genieten zonder foto's te maken. Maar als ik dan eens in de zoveel tijd de camera mee om deze momenten vast te leggen, beleef ik ze weer op een compleet andere manier. Soms, letterlijk en figuurlijk, vanuit een nieuw standpunt. Soms veel intenser. Soms met meer afstand. Eén ding blijft hetzelfde: het maakt mij keer op keer gelukkig, als ik de wereld door mijn camera bekijk.

En dat meen ik. Er zijn maar weinig dingen die ik liever doe dan fotograferen - en dan specifiek het fotograferen van paarden. Eén van de mooiste dingen hiervan is dat ik zoveel verschillende zielen ontmoet, mens of paard, en de eer heb die te mogen vastleggen. Stuk voor stuk unieke mensen en dieren, allemaal mooi op hun eigen manier, met hun eigen karakters. En dat er zoveel mensen zijn die mij vertrouwen precies dát stukje te kunnen vangen in een foto... Priceless!Priceless, ja... Maar helaas niet letterlijk. Want aan alles hangt een prijs. Mijn camera en de lenzen van mijn camera. Mijn computer en tientallen harde schijven vol met jullie mooie foto's. Mijn reiskosten, mijn huurhuis, mijn eten, mijn kleding, mijn paard: mijn leven. En dus ook: mijn fotoshoots. Fotografie is namelijk, naast mijn grootste passie, ook mijn beroep. Ik moet er van rondkomen, er van kunnen leven. Het is daarvoor van belang dat ik, net als jij of ieder ander, een salaris ontvang. Dat gaat onder andere om een logische vergoeding voor de tijd die ik investeer, de kosten die ik maak en natuurlijk de kennis & ervaring die ik met de jaren heb opgedaan.

Maar nog veel belangrijker dan de vergoeding voor die praktische zaken, is de waarde van wat ik jou geef:
een unieke en blijvende herinnering.

Het gevoel dat jij zult hebben, als je terugkijkt op deze foto's.
De kleine details die eigenlijk zo groots zijn: de uitdrukking in de ogen, een kruintje op het voorhoofd, stippen in de vacht. Een kijkje in de ziel van jouw paard. Zijn of haar krachtige uitstraling, of juist de zachtheid. Jullie samen, een speciale band, voor altijd vastgelegd. Al die onbetaalbare momentjes vereeuwigen; ik doe het met veel liefde.Maar dat alles kan alleen, als ik daarbij zelf ook de realiteit onder ogen kom: wat ik doe is heel mooi, maar het is niet alleen mijn hobby. Het is ook mijn beroep. Soms vergeet ik dat bijna, juist omdat ik zo op ga in alles wat het fotograferen mij brengt! Dus met deze blog wil ik niet alleen open zijn tegenover jullie, maar ook mijzelf een reminder geven. Opdat ik het maar niet mag vergeten: ik moet niet alleen genieten van het fotograferen, maar ook hiervan rondkomen, júist om het te kunnen blijven doen.

Want dat ben ik zeker van plan, om nog jaren en jaren door te gaan met mijn huidige leven en 'missie'. Energie halen uit het fotograferen van paarden, en daarmee mensen zó blij te maken, dat zij regelmatig zelfs tot tranen geroerd zijn. Onbetaalbaar... Niet onbetaald.

Serieuze interesse in een unieke fotoshoot van jouw paard? Klik hier voor het aanbod.
Foto's van boven naar onderen:
Sylvie Broos van SB Horsemanship
Daisy van der Wees met Miralda
Blacky van EquiallyNL