Tutorial: Black foto van een paard maken

In de fotografie is het wellicht geen gangbare term, maar in de wereld van de paardenfotografie is het inmiddels een ingeburgerd begrip: de zogenaamde 'blackphoto' of 'blackfoto'. Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, je bent ongetwijfeld niet de enige (zeker als je geen paardenmeisje bent).

De term blackphoto wordt in de paardenfotografie gebruikt om een foto van een paard aan te duiden waarbij de achtergrond zwart is. Dit gebeurt uiteraard niet door het paard rond middernacht op de foto te zetten, of mee te nemen de studio in: het is gelukkig een stuk makkelijker dan dat. Benieuwd? Lees hier alles over het maken van een blackphoto van een paard!


Eigenlijk is het maken van een dergelijke foto erg gemakkelijk, zodra je de truc door hebt. Het berust op een simpel principe: binnen is het vaak donkerder dan buiten. Als je zorgt dat het onderwerp van de foto buiten staat, bij voorkeur zelfs in de zon, en zorgt dat het onderwerp goed belicht is - dan zal de achtergrond wanneer deze binnen is, donkerder worden dan het onderwerp. Niet helemaal duidelijk? Op onderstaande foto zie je wat ik bedoel.

Stap 1Setting voor het maken van een blackfoto, ladder optioneel ;). Hier fotografeert Astrid Harrisson bij stal Moravita.

Het paard staat buiten, het liefst in de zon, voor de ingang van een stalgebouw of schuur. Het paard kan ook deels in de ingang van het gebouw staan.
Op de achtergrond zie je de ingang van het gebouw. Je kijkt dus achter het paard langs recht het gebouw in.
Doe bij voorkeur de lichten uit. Dek eventuele andere lichtbronnen, zoals ramen, af met een doek (of gebruik een paardendeken!). Op een ladder staan is geen verplichting ;)

Stap 2Resultaat (Nikki de Kerf Fotografie) : Kladruber hengst Siglavi Pakra Mantova bij Moravita

Doordat je het paard in het licht neerzet, en op de achtergrond de opening van het stalgebouw hebt waar het binnen relatief donker is, geeft dit een groot contrast in belichting. Op je foto wordt de achtergrond achter het paard dan al gauw zwart, wanneer je het paard juist belicht hebt, in combinatie met de juiste omstandigheden. Simpeler kan haast niet, toch?

Tip: hoe dichter het paard in de opening staat in plaats van daarvoor, hoe zachter de overgang van het paard naar de zwarte achtergrond zal worden, maar hoe lastiger het kan zijn de achtergrond volledig zwart te krijgen en het paard daar goed uit te laten komen.

Instellingen
Let er vooral op dat het paard goed belicht is, de achtergrond zal dan eigenlijk al bijna zwart zijn bij de meeste stalgebouwen. Wanneer je de camera handmatig instelt, heb je de juiste belichting van het paard zelf in handen, door de combinatie van sluitertijd, diafragma en ISO. Wanneer je de camera niet handmatig instelt adviseer ik om deelmeting te gebruiken, zodat de belichting uit gaat van het paard.

Blackphoto direct uit camera
Soms is een foto direct uit de camera al 'goed' qua achtergrond en is er weinig nabewerking nodig. Bovenstaand voorbeeld komt rechtstreeks uit de camera zonder enige vorm van nabewerking.

Nabewerking
Helaas lukt dit lukt niet in iedere situatie. Dit kan komen doordat het contrast tussen het paard en de achtergrond niet groot genoeg is, bijvoorbeeld bij een donker paard of grauw weer. Er kan dan achteraf enige nabewerking nodig zijn om de achtergrond echt zwart te krijgen.
Bekijk hier de tutorials voor de nabewerking van een blackphoto:
Tutorial Photoshop: Nabewerking blackphoto (Binnenkort online!)
Tutorial Lightroom: Nabewerking blackphoto (paard)

Troubleshooting: Ongeschikt licht
Soms lukt het niet om de foto goed belicht te krijgen (links). Dit kan liggen aan de lichtrichting. Bij voorkeur gebruik je 'frontaal licht', dat is fotograferen met de zon in je rug. Als dat niet mogelijk is op de locatie, kun je gebruik maken van strijklicht (licht van de zijkant) en eventueel een reflectiescherm gebruiken. Ook kun je soms het paard net draaien en zelf vanuit een iets andere hoek fotograferen, waardoor je in weinig ideale omstandigheden, toch nog de foto kunt verbeteren, zoals bij bovenstaand voorbeeld rechts.

(Achter)grond of muren zichtbaar
Soms zijn er delen van de achtergrond die meer in het licht vallen dan de rest van de donkere stal of schuur, of heb je last van de muren van de stal. (links) Door zelf een stapje opzij te zetten en net vanuit een andere hoek te fotograferen, of het paard net een stapje op zij te zetten, kun je dit soms heel simpel oplossen. (rechts)

Wanneer de grond van de stalgang zichtbaar blijft, kun je zelf een lager standpunt uitkiezen. Wanneer de lichten in stal niet uitkunnen wegens omstandigheden (werkzaamheden in stal) en de belichting aan het plafond zichtbaar blijft op de foto, kun je juist een hoger standpunt kiezen, bijvoorbeeld met behulp van een trappetje. Mocht dit alles niet mogelijk zijn, is achteraf enige nabewerking nodig:
Tutorial Photoshop: Nabewerking blackphoto (Binnenkort online)
Tutorial Lightroom: Nabewerking blackphoto (paard)

Mocht je nog vragen hebben over deze tutorial, tegen problemen aanlopen, of natuurlijk zelf een mooie (black)foto willen laten maken, tijdens een fotoshoot van jouw paard? Neem contact met mij op!